Kako izbrati parfum

Kaj je parfum, toaletna voda in kolonjska voda?

Poimenovanje izdelka kot parfum, parfumirana voda, toaletna voda, kolonjska voda (voda po britju) v skladu z ustreznimi standardi določa vsebnost dišavne sestave v izdelku. Preprosto povedano, večja kot je vsebnost, močnejši je vonj in daljša je njegova obstojnost. Vendar tega pravila ni mogoče upoštevati za vse parfume.

Zaradi različnih formulacij je lahko začinjena toaletna voda veliko bolj intenzivna kot na primer parfumska voda z vonjem citrusov z večjim deležem dišav. Poleg tega deleža na intenzivnost vonja močno vpliva tudi sestava samega izdelka.

Če pa primerjamo isti izdelek v različici toaletne in parfumske vode, npr. Hugo Boss No. 6 in Hugo Boss No. 6 Intense, lahko rečemo, da bo parfumska voda te dišave intenzivnejša in bo trajala dlje kot toaletna voda.

Posebna kategorija so čisti parfumi. To so zelo močne in koncentrirane dišave, ki jih na trgu ne najdemo veliko, saj jih večinoma proizvajajo le specializirani proizvajalci. Dišave so zelo močne in intenzivne. Običajno trajajo ves dan, vendar zaradi svoje intenzivnosti niso zelo primerne za vsakodnevno uporabo. Poleg tega je njihova cena običajno najvišja.

Trajnost parfuma

Trajnost parfuma je zelo individualna, na splošno pa je odvisna od več dejavnikov. Intenzivnejše dišave z večjim deležem dišavne sestave (parfumi, parfumirane vode) so praviloma obstojnejše kot npr. toaletne vode. Vendar to ni nujno pravilo.

Parfum ima tudi tri dele - glavo, srce in osnovo, odvisno od tega, katere vonjave se sproščajo iz parfuma.

Glava – visoki toni so prvi, ki jih začutimo po nanosu. Glava parfuma ustvari prvi vtis, zato se ji namenja veliko pozornosti. Trajanje je od 2 do 15 minut.
Srce – po tem, ko se glavnina parfuma razblini, nastopijo srednje note, ki jih običajno začutimo 2-3 ure po nanosu.
Osnova – nizke note se iz parfuma izločajo zelo počasi in običajno trajajo do 8 ur, izjema pa niso niti parfumi, ki trajajo 10 ur ali več.

Na primer parfumska voda Korloff No Ordinary Man s pikantnim vonjem na prvi vtis diši po rožnatem popru, yuzuju, bergamotki, zvezdastem janežu - te sestavine tvorijo tako imenovano glavo. V srcu parfuma po nekaj časa začutimo vijolico, miro in lešnik. Po nekaj urah se razvije osnova dišave, ki jo sestavljajo usnje, pačuli, vetiver in mošus.

Skrbimo za vašo zasebnost

Ta spletna trgovina shranjuje piškotke, ki ji pomagajo pri pravilnem delovanju. Z uporabo naših storitev se strinjate z njihovo uporabo.

Sprejmi vse piškotkeCookiesConfirmationView.SETTINGS_LINK